Nieuws over aankoop nieuwe schoolbus

In mei 2023 organiseerden we een koekjesverkoop ten voordele van een nieuwe schoolbus voor Msgr Ngobya Memorial Day & Boarding Primary School. Dankzij jullie gulle bijdragen haalden we een prachtig bedrag op van €13.424. Nogmaals hartelijk dank aan iedereen die heeft bijgedragen!

Hoewel het even heeft geduurd voordat we jullie een update konden geven, hebben we ondertussen niet stilgezeten. De oorspronkelijke bedoeling was om een kleine bus aan te schaffen, zoals te zien is op foto 1 en te lezen is in deze blogpost. Na grondig overleg met directrice Matilda en het volledige schoolteam, hebben we echter besloten om de school te ondersteunen om een ander type bus aan te schaffen (zie foto 2). Deze keuze is gemaakt vanwege enkele belangrijke voordelen die op lange termijn een duurzame aanwinst zullen zijn voor de school:

  • Geen bussen meer huren voor daguitstappen met de hele school (school- en studiereizen, wedstrijden met andere scholen, etc.).
  • Meer kinderen ophalen: Met een grotere bus kunnen meer leerlingen worden opgehaald, wat meer kinderen de kans geeft om volwaardig onderwijs te volgen.
  • Nieuwe inkomstenbron: Een grotere schoolbus kan worden verhuurd aan andere scholen, wat een nieuwe inkomstenbron oplevert.
  • Promotie voor de school: Bestickering op de bus zorgt voor extra zichtbaarheid en promotie voor de school.
Foto 1: het kleine busje
Foto 1: het kleine type bus
Foto 2: het grotere type bus, ook bekend als ’28-seater’

In het afgelopen jaar hebben we samen met het schoolteam zorgvuldig afgewogen of een grotere bus een duurzame en betere investering zou zijn:

  • We hebben de huidige kosten van het schooltransport op een rij gezet, waaronder de huurprijs van bussen voor verschillende gelegenheden.
  • We hebben een financiële vergelijking gemaakt van verschillende soorten bussen, inclusief eenmalige en terugkerende kosten (zoals onderhoud en het loon van een chauffeur).
  • We hebben prijzen vergeleken van verschillende busverkopers in Oeganda.
  • We werken momenteel aan een inkomstenmodel en onderzoeken de haalbaarheid ervan. We stellen hierbij ook de vraag: wat kunnen ouders die het financieel aankunnen bijdragen voor het vervoer van hun eigen kinderen?

De prijs van dit grotere type bus dat het schoolteam nu voor ogen heeft, komt nog niet overeen met het ingezamelde bedrag van de koekjesverkoop. We staan momenteel nauw in contact met het schoolteam om de jaarlijkse kosten van de nieuwe bus goed in kaart te brengen, aangezien er met veel verschillende factoren rekening moet worden gehouden. Dit omvat ook de strenge vereisten voor een chauffeur, die minimaal 10 jaar rijervaring moet hebben om met een grote bus te rijden, wat dus een extra kostenpost betekent. Dit is een complexe taak, waardoor er ook enige tijd overheen gaat.

We blijven ons uiteraard inzetten om de beste oplossing te vinden voor het vervoer van de leerlingen. Communicatie met het schoolteam is hierbij de sleutel om tot een haalbaar en duurzaam plan te komen.

Nogmaals dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze inzamelactie.

Jullie horen meer van ons van zodra er een belangrijkste stap is gezet in dit verhaal.